עיבוד נחושת ומגוון השימושים שלה
הנחושת (Cu) הנה מתכת רכה ומבריקה שצבעה כתום אדמדם, והיא מתאפיינת בעמידות גבוהה, בעמידות בפני שיתוך ובמוליכות חום וחשמל, זאת בנוסף להיותה נוחה מאוד לרידוד, עיבוד ולמתיחה. הנחושת נחשבת לאחת מהמתכות הראשונות אשר שימשו את האדם בימי קדם לצורך עשיית כלים, תכשיטים ואביזרי נוי וקישוט.
כיום, שימושיה העיקריים של הנחושת הם בתעשיות החשמל והאלקטרוניקה, אם בשל המוליכות החשמלית הגבוהה שלה ואם בשל עלויותיה הנמוכות בהשוואה לחומרי גלם אחרים. השימוש בעיבוד נחושת שכיח גם בקרב אדריכלים ומעצבים, המסתייעים בשכבת התרכובת הירקרקה (המכונה "פטינה") שנוצרת מעל לנחושת בעקבות חשיפתה הממושכת אל הלחות שבאוויר, כגורם עיצובי להקניית מראה מיושן ומרשים.
עיבוד נחושת בטכניקת היציקה
אנשי המקצוע מבית תמחש, חברה המתמחה בפיתוח, ייצור ושיווק של לוחות חשמל, ארונות חשמל, עיבוד מתכת, זיווד אלקטרוני ושילדות למתקנים, ומדורגת ברשימת החברות הגדולות והמובילות בישראל בתחום, מסבירים שעיבוד נחושת החל, למעשה, כבר בתקופת האבן החדשה, והוא שימש בעיקר לייצור גרזנים, סכינים ולהבים.
לצורך זה השתמש האדם בנחושת טהורה, תוך שהוא מחשל אותה בעזרת מכות פטיש. כמה אלפי שנים לאחר מכן גילה האדם שניתן גם להתיך ולצקת את הנחושת לתבניות במטרה ליצור אובייקטים במגוון צורות שונות בהתאם לצרכים, ואף להתיך אותה מחדש לשם שימוש חוזר.
התהליך של עיבוד נחושת באמצעות יציקה נחשב לטכניקה עתיקה המקובלת מאד גם כיום בתחום עיבוד המתכות. התהליך כרוך בחימום המתכת עד להפיכתה לנוזלית, כשלאחר מכן היא נוצקת לתבנית בהתאם לצורה המבוקשת.
השימוש בנחושת בתעשיות השונות
טכניקות נוספות שבהן נהוג לעשות כיום שימוש לעיבוד נחושת הן הכבישה, הלחצנות, וכן העיבוד השבבי, הריתוך וההלחמה. טכניקת הכבישה מורכבת מדחיסת משטח כנגד התבנית, זאת בעוצמה של כמה עשרות טונות, בעוד שהלחצנות היא לרוב פעולה ידנית המיושמת באמצעות לחיצת חומר הגלם מעל למודל.
העיבוד השבבי הוא תהליך שבמהלכו מסירים מגוש המתכת את השבבים, וטכניקת הריתוך וההלחמה מהווה חיבור של חלקי מתכות באמצעות התכתם טמפרטורות גבוהות במיוחד. מבית תמחש מציינים ששיטת העיבוד השבבי איננה מותאמת עבור כלל המתכות, מאחר וישנן מתכות, כמו לדוגמה העופרת, שהעיבוד שלהן יוצר שבבים גדולים במיוחד.
השימוש בנחושת נפוץ בתעשייה בעיקר לייצור סגסוגות מתכת כגון ברונזה או פליז, וכן לייצור גיליונות נחושת, פרופילי נחושת, צינורות ומוטות נחושת המשמשים לייצור חוטים להעברת החשמל.
עיבוד נחושת: עובדות מרתקות
נחושת הינה מתכת נפוצה ושימושים רבים לה. יש המון דברים שנוכל לספר לכם על עיבוד נחושת. אספנו עבורכם כמה עובדות מרתקות ומדהימות או פשוט מועילות. אתם מוזנים להצטרף ולהחכים.
עיבוד נחושת כבר מהעת הקדומה
נחושת כמתכת שימושית הייתה מוכרת לאדם עוד מזמנים קדומים. גם בתנ"ך מוזכרת המתכת הזאת. יחד עם זאת, עיבוד נחושת למעשה קדום הרבה יותר. על פי ממצאים ארכיאולוגיים שונים, האדם הקדמון ידע לעבד נחושת זאת, לפני למעלה מ-10 אלפים שנה.
בלי נחושת אין מדליות ארד
כולנו מכירים את מדליות הארד שמחלקים באולימפיאדה ובתחרויות ספורט נוספות. כדאי לדעת שארד איננו מתכת בפני עצמה. ארד זהו חומר (סגסוגת) שמורכב מנחושת בשילוב עם חומר שנקרא בדיל. החומר הזה נוח מאוד לעיבוד ושימש לא רק לייצור מדליות אלא גם להפקת כלי נשק ותחריטים.
מכרות נחושת בארץ
גם בישראל ישנם מכרות נחושת. לרוב אלה מכרות עתיקים וכבר לא פעילים. למרות שהיו שנים שבהן נעשו ניסיונות להפיק נחושת גם בעת המודרנית, כיום משתמשים בארץ בעיקר בנחושת מיובאת. למעשה היו שנים שבהם מאות מתושבי אילת התפרנסו מתעשיית הנחושת שהייתה קיימת בדרום. מי יודע, אולי הימים האלה עוד ישובו.
סמל אמריקאי מנחושת
אין ספק כי הסמל האמריקאי ביותר הינו פסל החירות גדול הממדים. הוא אולי נראה כמו פסל חצוב בשיש, אך למעשה מדובר בפסל שרובו ככולו עשוי נחושת. מובן שלא רק נחושת יש בפסל החירות, אך זה בהחלט מרכיב משמעותי מהאייקון האמריקאי.
האם נחושת מחלידה
אמנם נחושת היא מתכת, אבל היא איננה מחלידה באופן שבו אנו בדרך כלל חושבים על כך. לעומת מתכות אשר מחלידות בצורה של סימנים שחורים או כהים, נחושת ללא שכבת הגנה תקבל עם הזמן צבע ירקרק מעט.
מוליכות חשמלית מצוינת
נחושת היא מתכת שקל מאוד לעבד אותה. היא רכה יחסית אבל יש לה תכונות נוספות שראוי לציין. למשל, זו מתכת בעלת מוליכות חשמלית מצוינת. זקוקים לפתרונות מתכת או ייצור לוחות חשמל, מארזים פתרונות עיבוד נחושת וכיוצא בזה? פנו לתמחש וקבלו מענה מקצועי ואיכותי.